Communicatie naar alle partners: covid-19 nieuwsbrief 4

Via deze korte update laten we weten dat vanaf 05 juni de maatregelen voor de ondersteuners ook  versoepeld worden.  Het ONWOB volgt hierbij de richtlijnen van het Katholiek Onderwijs, besproken tijdens het sociaal overleg van 02 juni 2020.

Concreet betekent dit voor de ondersteuners van het ONWOB het volgende:

We kiezen ervoor om de digitale ondersteuning verder te zetten waar mogelijk. Dit om het risico op besmetting zoveel mogelijk te vermijden.  Tegelijk kunnen we, door op deze manier te werken, meer scholen en leerlingen ondersteunen.

Bij overstap naar fysieke aanwezigheid is de doelgerichtheid van de ondersteuning belangrijkO.w.v. de andere (nieuwe) context is afstemming tussen de school en de ondersteuner noodzakelijk.  

Ongeacht de context en de vorm van ondersteuning vragen wij dat er ook tijd gemaakt wordt om de overgang naar het nieuwe schooljaar (olievlek) voor te bereiden.

Indien fysieke aanwezigheid van de ondersteuner wenselijk is, houden we ons aan de volgende richtlijnen:

  • Ondersteuners mogen per dag maximum in één school fysiek ondersteuning bieden. Dit om het besmettingsgevaar te minimaliseren. 
  • Indien de risicoanalyse van de school het toelaat, is het mogelijk dat er 2 ondersteuners op 1 school komen, elk in hun eigen bubbel(s).  
  • Ondersteuners mogen per week in meerdere scholen fysiek ondersteunen. 
  • Ondersteuners streven ernaar om in 1 contactbubbel (klas) per dag toe te treden.  Meerdere 1-1 ondersteuningen per dag kunnen mits het in acht nemen van de veiligheidsvoorschriften.
  • Er is steeds sprake van 1,5m afstand tussen volwassenen en tussen volwassenen en leerlingen (lager en secundair onderwijs).  Voor kleuters gelden deze afspraken niet.
  • Ondersteuners gebruiken zoveel mogelijk hun persoonlijk materiaal.  Ze passen handhygiëne toe en gebruiken steeds het nodige veiligheidsmateriaal (zoals mondmaskers).
  • Scholen informeren de ondersteuner omtrent de veiligheidsafspraken in de school en bezorgen het draaiboek aan de ondersteuner.  Ondersteuners respecteren de veiligheidsafspraken van de school.
  • Een combinatie van digitaal en fysiek ondersteunen is mogelijk.
  • Vergaderingen (MDO, klassenraad, oudercontact) gaan zoveel mogelijk digitaal door.  Bij een noodzakelijke fysieke vergadering wordt voldoende afstand voorzien en worden de veiligheidsvoorschriften steeds gerespecteerd.

In uitzonderlijke situaties blijft ondersteuning in de thuissituatie van een leerling met een (G)V mogelijk. Hier volgen wij de berichtgeving uit de nieuwsbrief van 12 mei 2020.

Bij vragen of onduidelijkheden mogen jullie contact opnemen met het zorgloket.

Veel succes met het verder verloop van het schooljaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s